Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Δήμος Ερεσού-Αντίσης

Δήμος Ερεσού-Αντίσσης είναι Καποδιστριακός Δήμος του Νομού Λέσβου στο δυτικό άκρο της Λέσβου. Μετά την απογραφή του 2001 βρέθηκε να έχει 5.530 κατοίκους και έκταση 29.0947 στρέμματα.

Αποτελείται από τον Δήμο Ερεσού και Έξι πρώην Κοινότητες, τώρα Δημοτικά Διαμερίσματα.

Κάθε Δημοτικό διαμέρισμα ψηφίζει δικό του Τοπικό Συμβούλιο, εκτός της Ερεσού η οποία είναι έδρα του Δήμου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποτελείται από 21 μέλη.

Ο Δήμος Ερεσού-Αντίσσης δημιουργήθηκε, βάσει του νόμου "Καποδίστριας", από τη συνένωση έξι κοινοτήτων με το μέχρι τότε Δήμο Ερεσού. Η συνολική έκταση του δήμου είναι 290.947 στρέμματα και ο πληθυσμός του 5.620 κάτοικοι. Οι κοινότητες που τον απαρτίζουν είναι: Σιγρίου, Πτερούντος, Μεσοτόπου, Βατούσσης, Αντίσσης και Χιδήρων.

Ερεσός
Η πρώτη πόλη της Ερεσού κτίστηκε στη θέση που βρίσκεται σήμερα η Σκάλα Ερεσού από αποίκους Αχαιούς ανάμεσα στον 11ο και τον 9ο π.Χ. αιώνα. Πήρε το όνομά της από τον Έρεσο, γιο του Μάκαρου, πρώτου βασιλιά της Λέσβου. Η πόλη υπήρξε σπουδαίο εμπορικό κέντρο. Η καλλιέργεια της γης ήταν μία από τις κυριότερες ασχολίες των κατοίκων της, γι' αυτό και το έμβλημα της πόλης ήταν το στάχυ. Το 540 π.Χ. καταλαμβάνεται από τους Πέρσες. Το 377 π.Χ. προσχωρεί στη Β' Αθηναϊκή Συμμαχία. Στα ρωμαϊκά χρόνια γνωρίζει ακμή και στην εποχή του Βυζαντίου δέχεται συχνά τις επιθέσεις των Σαρακηνών πειρατών. Το 1462 η Ερεσός γίνεται υποτελής των Τούρκων, από τους οποίους απελευθερώνεται το 1912.
Η Ερεσός υπήρξε η γενέτειρα της λυρικής ποιήτριας Σαπφούς (δεύτερο μισό του 6ου π.Χ. αιώνα), του μεγάλου φιλοσόφου Θεοφράστου (4ος π.Χ. αιώνας), μαθητή και συνεχιστή του έργου του Αριστοτέλη, και του Φανία (4ος π.Χ. αιώνας), φιλοσόφου, μαθητή του Αριστοτέλη και σύγχρονου του Θεοφράστου.

Αντισσα

Είναι μία από τις κοινότητες που απαρτίζουν το Δήμο Ερεσού. Κτισμένη σε πλαγιά του όρους Κουρουκλό, αποτελεί τη συνέχεια της αρχαίας Αντισσας και πήρε το όνομά της από την Αντισσα, κόρη του Μάκαρου, πρώτου βασιλιά της Λέσβου. Στο Γαβαθά, επίνειο της Αντισσας, τοπικός θρύλος λέει ότι τα κύματα έφεραν τη λύρα του Ορφέα, όταν εκείνος σκοτώθηκε από τις Μαινάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το νησί της Λέσβου

Το Κάστρο